Amsterdam School of the Arts - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

изпрати на приятел           принтирай
Град Амстердам
Област Северна Холандия
Държава Холандия
Вид Колеж за изкуство, музика и кино
Финансиране държавно Адрес Jodenbreestraat 3, Amsterdam (Servicebureau, first floor) P.O. Box 15079 1001 MB Amsterdam
study-in-germany.bg използва системата на РОДИНА – България - официален представител на учебното заведение за страната. При нас може да подадете документи за кандидатстване в това учебното заведение.

Училище

Amsterdam School of the Arts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, AHK) е един от най-добрите и известни холандски университети за изкуства. Престижното професионално висше учебно заведение е запазена национална марка в сферата на висококачественото арт образование в Нидерландия и традиционно заема важно място в културния живот на страната на лалетата. Поради световната му известност, в него от десетилетия насам се обучава и голям брой студенти от всички континенти. Понастоящем Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten предлага отлични бакалавърски и магистърски програми в области като: изящни изкуства, художествена педагогика, музика, кино, телевизия, театър, музикология, музейно дело, танц, архитектура, културно наследство и т.н.

Амстердамското училище за изкуства се състои от шест автономни академични звена, които са специализирани в преподаването в различни арт сфери. Това са престижните академии и висши училища: Академията за изящни изкуства и педагогика, Академията по архитектура, висшето музикално учебно заведение Conservatorium van Amsterdam (Амстердамската консерватория), Нидерландската академия за кино и телевизия, Театралното училище и академията за музиколожки изследвания Reinwardt Academy. Всички тези академични звена имат модерни корпуси и зали в центъра на холандската столица Амстердам. В Amsterdam School of the Arts преподават едни от най-изтъкнатите педагози и специалисти по отделните видове изкуства от национален и международен мащаб. Комплексните качества на прочутото висше учебно заведение ежегодно привличат интереса на кандидат-студентите от голям брой страни по света.

Програма

Един от лидерите в сферата на висококачественото висше образование в Холандия в областта на отделните изкуства и свързаните с тях приложни дисциплини Amsterdam School of the Arts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, AHK) предлага отлични по своите характеристики, престижни бакалавърски и магистърски специалности на кандидат-студентите от целия свят. Всички програми, дипломи и сертификати на Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten са напълно адаптирани към духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA). Продължителността на курсовете за бакалаври в AHK е 3-4 години, а на магистратурите му – 1-2 г.

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten предлага бакалавърски и магистърски специализации в сфери на академичното знание и артистичната практика като: изящни изкуства, художествена педагогика, архитектура, музикология, музика, театър, танц, кино, телевизия и много други. Образователният процес в Amsterdam School of the Arts се осъществява в рамките на отделните му престижни автономни академии и институти, чиито филиали, учебни корпуси и зали се намират в центъра на нидерландската столица Амстердам.
Учебната година в един от най-добрите нидерландски университети за приложни науки, в сферата на висшето обучение в Холандия, в областта на изкуствата - Amsterdam School of the Arts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, AHK), се провежда в рамките на два семестъра – зимен и летен. Успоредно с основните бакалавърски и магистърски програми на Амстердамското училище за изкуства, неговите студенти имат възможност да се включат и в множество допълнителни курсове за повишаване на техните обществени, академични, лингвистични и професионални компетенции и квалификации, които могат да бъдат посещавани включително по време на лятната ваканция. Всички специализации, дипломи и сертификати на Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten са изцяло съобразени с духа и изискванията на Болонския процес и European Higher Education Area (EHEA).

Спорт

Студентите на Amsterdam School of the Arts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, AHK) по време на своето образование в Холандия могат активно или за удоволствие и разнообразие да се занимават с най-различна по вид спортна и физическа дейност. Това става факт, посредством редица центрове, комплекси и зали, намиращи се в нидерландската столица Амстердам, с ръководствата на които Амстердамското училище за изкуства тясно си сътрудничи. Администрацията на висшето учебно заведение редовно организира и редица екскурзии до различни градове и региони с културно-исторически и туристически забележителности в цяла Нидерландия и чужбина.

Град

Амстердам е официалната столица на Холандия и най-големият град на територията на тази държава. Той се намира в западната част на Нидерландия, в рамките на административната провинция Северна Холандия. Общата му площ е 219, 07 кв. км, а населението в основната част на самия град е около 784 400 души. Жителите на Амстердам заедно с предградията, обаче наброяват към 1,36 милиона. Този високоразвит, индустриален и модерен европейски мегаполис е разположен в северната част на метрополисния регион Рандстад, който е на шесто място по големина на Стария континент. В буквален превод името Амстердам означава бент на река Амстел – водният басейн, който преминава през това красиво и урбанизирано по крайно съвременен начин населено място. Градът първоначално възниква през 12 век под формата на малко рибарско селище, но постепенно благодарение на отличното си географско местоположение стремително се развива и разраства и се превръща в едно от основните нидерландски и световни пристанища. Успоредно с това Амстердам започва да се слави и като крупен европейски център на търговията и финансовото дело, както и на производството на диаманти.



В наши дни столицата на Нидерландия е нейното истинско обществено, икономическо и културно сърце. Това е град от европейски и световен мащаб, нареждащ се сред най-развитите на континента, с много мащабен потенциал, на територията на който са съсредоточени огромен брой ресурси от всякакво естество. В Амстердам се намират централите на редица холандски институции и на 7 от 500-те най-големи компании на планетата, между които Филипс и Ай Ен Джи. В самия център на града традиционно функционира най-старата в борса света - Амстердамската фондова такава. Холандската столица е и сред най-туристическите дестинации в света. Ежегодно тя е посещавана от повече от 3,66 милиона туристи от всички континенти. Това се дължи на големия брой забележителности и атракции намиращи се в града, някои от които с уникални характеристики в световен културен, исторически и развлекателен план и мащаб. По отношение на последното, традиционно интересът на посетителите и гостите на Амстердам е раздвоен между от една страна туристически обекти от типа на историческите канали, Държавният музей, Музеят Ван Гог, Ермитажът, къщата на Ане Франк, а от друга от знакови за модерната и най-нова европейската култура и субкултура места като кофишоповете и Кварталът на червените фенери.



Освен, че Амстердам е градът с най-старата борса в света и с най-много банки в Холандия и е най-силният финансов център на страната на лалетата, икономиката му се базира и на редица индустриални отрасли като производство на модна конфекция, шлифовани диаманти, хранителни продукти, автомобили, самолети, кораби, електротехника, химикали, лекарства, полиграфически артикули и много други. В разширената голяма агломерация на Амстердам попадат и райони като Алкмаар, Занстад, Пюрмеренд, Алмере, Амстелвен, Хофддорп, Харлем, Аймойден, Димен и Абкауде, а пристанището му е свързано чрез Нордзееканал със Северно море. От своя страна, амстердамското летище Схипхол е четвъртото по големина пътническо и второто по големина товарно такова в рамките на ЕС. За градската архитектура на нидерландската столица и до ден днешен са характерни тесните стръмни стълбища, жилищата лодки, куките за повдигане на товари и т.н. уникални за Европа екзотични урбанистични феномени. Амстердам е родното място или в него са прекарали живота си или са починали световноизвестни фигури в редица сфери на живота като Барух Спиноза, Рембранд ван Рейн, Макс Еве, Ане Франк, Йохан Кройф, Рууд Гулит, Яп де Хоп Схефер, Йохан Глаубер и много други. Това е град и с уникална, космополитна атмосфера, като понастоящем в него живеят представители на 177 различни световни националности. В спортно отношение той е известен и с големите международни успехи на холандския футболен колос Аякс.



Амстердам е един красив и изпълнен с най-разнообразни паметници, туристически обекти и атракции и забележителности град. Централната улица на холандската столица Дамрак е пълна с множество уютни и разнообразни кафенета и ресторанти, културни центрове, стилизирани занаятчийски ателиета, музеи и т.н. Прочутият площад Дам от своя страна се намира, там където Дамрак се пресича с улица Рокин. В западната част на същия живописен площад е разположен и един от най-известните туристически обекти в Амстердам – Кралският дворец, който вече над двеста години е резиденция на нидерландските монарси. До него се намира и Музеят на Мадам Тюсо. От източната страна на двореца се издига Национален монумент, изграден през 1956 година в памет на загиналите жертви в борбата с нацизма. Много интересен е и Еврейският исторически музей, разположен в бившото здание на амстердамската синагога. До наши дни са запазени в отлично състояние и няколкото знакови средновековни кули в града – Монетната кула, Схрейерсторен и Монтелбансторен. Една от най-големите забележителности на територията на холандската столица е и големият и уникален по рода си зоопарк от световен мащаб Artis Zoo. В последния посетителите могат да видят над 750 вида различни животни и повече от 300 растителни такива. Съвременен Амстердам е един от най-модерните, интересни и престижни за живот европейски градове. Той е както отлична туристическа дестинация за посетители от целия свят, така и крупен образователен, културен и академичен център в рамките на Стария континент.

Специалности

Кандидатсване

Настаняване

Видове настаняване

-Общежитие
-Частни квартири
-Апартаменти
-Свободен наем
-Студентска къща

Описание

Администрацията на Amsterdam School of the Arts (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, AHK) приоритетно се грижи за удобното и функционално битово устройване на възпитаниците на висшето училище за изкуства, идващи от чужбина. С посредничеството на агенцията за настаняване Ymere на тях най-често им се предлагат стаи в рамките на комплекса De Eretribune. Въпросните стаи са с големина около 18,5 кв. метра и са напълно обзаведени. Студентите ползват общи помещения от типа на баня и кухня. Наемите за подобен вид настаняване са от порядъка на 485 евро месечно без балкон и 495 евро с балкон. В тази сума са включени разходите за газ, вода, електричество и сервизни услуги. Във всички стаи има и безплатен интернет. Комплексът със студентски общежития и къщи De Eretribune се намира на 15 минути път от центъра на Амстердам с колело (до него има и удобни спирки на обществения транспорт). Обучаващите се в Conservatorium van Amsterdam към Амстердамския университет за изкуства имат възможност да получат настаняване и с помощта на фондацията Jan Pietersz House Foundation. То включва и използване на работни професионални студиа, които разполагат и със специална изолация. Въпросната организация предлага около две хиляди места, които са разположени в предградията на Амстердам, включително в красивия исторически средновековен район наречен Bethanienklooster. Освен с агенцията за настаняване Ymere, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten работи в тясно сътрудничество и със солидни локални и национални институции с идентичен предмет на дейност от типа на De Key, DUWO и др.

Други университети в Холандия

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Christelijke Hogeschool Ede - Christian University of Applied Sciences Еде Гелдерланд държавно
NHTV Breda University of Applied Sciences Бреда Северен Брабант държавно
Avans University of Applied Science Бреда Северен Брабант държавно
Europort Business School Ротердам Южна Холандия държавно
University of Amsterdam Амстердам Северна Холандия частно
Hogeschool Edith Stein - Edith Stein University for Teacher Education Хенгело Оверейсел държавно
Zuyd University of Applied Sciences - Hogeschool Zuyd Хеерлен Лимбург държавно
VU University Amsterdam Амстердам Северна Холандия държавно
Saxion University of Applied Sciences Девентер Оверейсел държавно
Inholland University of Applied Sciences - Hogeschool Inholland Ротердам Южна Холандия държавно

Други университети в Амстердам

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Amsterdam School of the Arts - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Амстердам Северна Холандия държавно
VU University Amsterdam Амстердам Северна Холандия държавно
Hogeschool van Amsterdam Амстердам Северна Холандия частно
Amsterdam University College Амстердам Северна Холандия държавно
Nyenrode New Business School Амстердам Северна Холандия частно
Tio University of Applied Sciences Амстердам Северна Холандия частно
University of Amsterdam Амстердам Северна Холандия частно
Webster University Амстердам Северна Холандия частно

Други университети в областта

СнимкиУчебно заведениеГрадОбластФинансиране
Amsterdam University College Амстердам Северна Холандия държавно
Tio University of Applied Sciences Амстердам Северна Холандия частно
VU University Amsterdam Амстердам Северна Холандия държавно
Amsterdam School of the Arts - Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten Амстердам Северна Холандия държавно
Nyenrode New Business School Амстердам Северна Холандия частно
Hogeschool van Amsterdam Амстердам Северна Холандия частно
University of Amsterdam Амстердам Северна Холандия частно
Webster University Амстердам Северна Холандия частно